Slädhundar

Slädhundarna har sitt ursprung för ca 7000 år sedan i de centrala delarna av Sibirien. Jägarbefolkningen Tjukterna utvecklade sin jakthund till draghund när bytet blev allt knappare, varvid dom tvingades till allt längre färder på den arktiska faunan. Tjukterhunden blev ett dragdjur, sedermera den mer berömda Sibirien huskyn.
När sedan den ”vite mannen” landsteg i Nordamerika hade han med sig sin Sibirien husky, där korsade han sin draghund med Indianernas blandrashund, då föddes den finlemmade och mytomspunna Alaskan huskyn.
Vi har använt oss utav Alaskan husky sedan vi började med slädhundar, vi känner oss väldigt nöjda med våra fyrfotade vänner.
Vi tränar våra hundar för tävlingar är tillfälle medges. Att hundarna trots allt det hårda arbetet inte tar skada, intygas av alla, från slädhundsförare till veterinärer. Det här är unika djur. De är avlade till elitlöpare. Inte ens de mest vältränade mänskliga maratonlöparna har skuggan av en chans när det gäller uthålligheten. Om man ger sig in i hundavel slås man av att de flesta raser bedöms så gott som enbart på exteriören. Detta förhållningssätt är fjärran för de som kör hundspann. Huvudsaken är att den kan dra och fungera i grupp, både när det gäller hundar och människor.
Tillsammans med hundarna och Jämtlands vackra natur, hoppas vi att denna kombination blir ett minne för livet.

.